woensdag 16 mei 2012

agendatip: uitwijkmogelijkheden

Agendatip: uitwijkmogelijkheden

Een van de vervelende aspecten van migraine is dat je zo vaak afspraken moet afzeggen. Meestal op het laatste moment. Dit geeft stress en frustratie, voor alle partijen.
Vaak leidt dit ertoe dat mensen met migraine het steeds lastiger vinden om überhaupt nog afspraken te maken. Het eerste gebied waarin dat vaak vermeden wordt is de sociale kring. Hierdoor komen vriendschappen, familiebanden en ontspannende activiteiten op een steeds lager pitje te staan of verwateren helemaal. Ook in werk geeft het afzeggen van afspraken vaak grote spanning.
En zelfs de nodige behandelingen van bijvoorbeeld een neuroloog, fysiotherapie etc. komen vaak in de knel door het veelvuldig niet kunnen verschijnen op het afgesproken consult.
Een aantal van mijn clienten is zelfs door behandelaars weggestuurd omdat “de therapietrouw te laag was”.

In mijn coachingstrajecten liep ik ook tegen dit probleem op.
Soms had ik een cliënt al meer dan een half jaar niet meer gezien, omdat het steeds niet lukte op de afgesproken tijd te verschijnen. Dit werd wel redelijk opgevangen door telefonische consulten in te voegen op een dag dat iemand zich goed voelt. Helemaal bevredigend was dit echter niet.
Bij de cliënten die zeer veel en zeer onvoorspelbaar uitvallen heb ik de volgende oplossing ingevoerd.
We maken binnen een periode van 10 dagen twee of soms zelfs drie “in principe” afspraken.
Als de eerste afspraak niet lukt, staat er alvast een tweede of zelfs derde uitwijkmogelijkheid gepland. De termijn van 10 dagen blijkt handig omdat de kans groot is dat er dan sprake is van een dag zonder migraine. Plan je de uitwijkmogelijkheden te ver uit elkaar dan wordt de kans weer groter dat er toch weer uitval is en voelt de uitwijkmogelijkheid te onzeker.

Ik sta ervan te kijken hoe goed dit trucje werkt.
Het blijkt niet alleen heel praktisch. De continuïteit van de coaching wordt enorm veel beter. Maar wat me vooral opvalt is hoeveel rust het in het hoofd kan geven.
Er valt heel veel stress weg door de wetenschap dat afzeggen niet zo erg is, dat er al rekening mee gehouden is.
Sindsdien raad ik mensen aan dit trucje of systeem ook toe te passen op die gebieden die nu in hun leven teveel in de verdrukking komen door de migraine.
Is er een vriend of vriendin die je al te lang niet gezien hebt omdat het steeds in het water viel?Leg dit open op tafel en maak een dubbele of driedubbele afspraak.
Veel succes en laat vooral weten of je hier wat aan hebt.
Heb je zelfs nog tips dan hoor ik het ook graag.

Anne-Marie Sohier