vrijdag 2 maart 2012

ongebreideld optimisme

Ongebreideld optimisme

Mijn schoonvader verzamelt voor mij alles wat hij in kranten en bladen tegenkomt over migraine. Hij wil graag een bijdrage leveren aan mijn werk met migrainepatiënten.
Ook vandaag heeft hij een krantenartikel voor me.
Met rode stift heeft hij het artikel voorzien van onderstrepingen en uitroeptekens.
Een woordvoerster van de vereniging voor migrainepatiënten meldt dat het zo jammer is dat er nog zoveel mensen onnodig met migraine rondlopen. Onnodig, omdat er tegenwoordig zulke goede medicijnen op de markt zijn.
En verderop in het artikel wijst mijn schoonvader enthousiast aan: er zijn tegenwoordig gespecialiseerde hoofdpijnklinieken!
Mijn schoonvader wordt steeds enthousiaster, zelfs ongebreideld optimistisch. “Dit is toch geweldig voor jouw patiënten! Dit moet je ze allemaal laten lezen! Ze kunnen geholpen worden.”

Moet ik hem nu gaan uitleggen dat mijn cliënten al lang behandeld worden door gespecialiseerde neurologen. Dat veel van hen ook een hoofdpijnkliniek hebben bezocht.
Dat ze ware deskundigen zijn geworden in NSAID’s, naratriptanen, sumatriptanen, profylactische middelen, hormoonbehandelingen, fysiotherapie, accupunctuur, diëten, biofeedback, craniosacraaltherapie, trainingen mindfulness, ontspanningstrainingen.
Moet ik gaan uitleggen dat er nog steeds veel migrainepatiënten zijn bij wie al die behandelingen maar matig aanslaan? Dat ze ondanks al die mooie nieuwe ontwikkelingen toch nog vaak ernstig lijden aan hun migraine?
Moet ik hem uitleggen dat mijn cliënten vaak erg veel last hebben van collega’s, vrienden en familie die wapperen met dit soort positieve berichten over migraine?
Moet ik hem uitleggen dat het hun en mij het gevoel geeft dat we iets niet goed doen?

Maar ik heb daar vandaag even geen zin in.
Ik bedank hem hartelijk voor het artikel, dat hij aan mij heeft gedacht en kijk hem zo tevreden en liefdevol als mogelijk aan.
Mijn schoonvader bedoelt het namelijk allemaal zo goed…

Binnenkort publiceer ik op deze weblog het artikel: Migraine soms nog moeilijk behandelbaar.

Meer lezen? Kijk dan eens op http://migraine-en-werk.nl/